Tea&Talk: "Sanskrit och yoga ur ett historiskt perspektiv" - föreläsning av Martin Gansten

Filosofi/teori
martin-gansten-3a
Datum: 2023-01-29 11:00 - 12:00

Plats: Ashtanga Yoga Malmö

Vi är väldigt glada att välkomna Martin Gansten, docent vid Centrum för Teologi och Religionsvetenskap vid Lunds Universitet, som föreläsare på tea&talk den 29/1-2023. Temat för föreläsningen är "Sanskrit och yoga ur ett historiskt perspektiv". Deltagarna får en introduktion till det klassiska språket Sanskrit som flertalet viktiga yogatexter är skrivet på. Martin förklarar varför kunskap i språket är av intresse för den som utövar yoga och varför det är viktigt för utvecklingen av vår dagliga praktik. Föreläsningen är interaktiv där deltagarna får lära sig grundläggande kunskaper i uttal och skrift.

Föreläsningen ges på svenska och är utan extra kostnad för de som deltar med sina medlems/klippkort i den guidade klassen av ashtangayogans första serie tidigare samma morgon. Man kan delta enbart i föreläsningen om man inte kan/vill komma till den guidade klassen. Ingen föranmälan krävs för nuvarande kortinnehavare.

Utomstående som önskar delta i föreläsningen betalar drop-in pris 175kr (du anmäler dig då och betalar i förväg via vår partner Medborgarskolan här). Har du frågor vänligen kontakta oss.

OM MARTIN

Martin började lära sig Sanskrit på egen hand vid tretton års ålder 1982. Till sin hjälp hade han Michael Coulsons primer och Whitneys grammatik. Hans intresse för indiska tankeformer och religion ledde så småningom till studier i indologi och sanskrit vid Stockholms universitet (1994–96) följt av religionshistoria vid Lunds universitet (MA 1998). Numera både skriver och talar han Sanskrit flytande och bedriver kontinuerliga studier i  språk som pali, medeltida latin och koinegrekiska.

Martins doktorsavhandling (2003) kombinerade området för indiska religioner med astrologi i en studie av sydindisk nāḍi-spådom, delvis baserad på etnografiska metoder men främst på sanskrittexter som har sitt ursprung i Kerala och dateras till 1700- och 1800-talen. Han är sedan 2010 docent i religionshistoria i Lund och bedriver fortsatt forskning inom två huvudområden: Indiens inhemska religioner – i synnerhet klassisk och modern hinduism – samt den horoskopiska astrologins framväxt och interkulturella spridning.

Utöver undervisning vid  Lunds Universitet har Martin även verkat vid Stockholms och Linnéuniversiteten, samt undervisat Indologi och Sanskrit vid Köpenhamns Univeristet. Han har utkommit med flera publikationer och bland annat översatt den indiska texten Bhagavad Gita från Sanskrit till svenska (2001) och även den första direktöversättningen av Upanishaderna till svenska (2005) tillsammans med Måns Broo.

Läs gärna mer om martin på hans hemsida: https://academic.martingansten.com/about/

 

 

Alla datum


  • 2023-01-29 11:00 - 12:00

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I samarbete med:

Tack till:
Form: Frida Nilsson (Illustraform), Caroline Löfgren   •   Webb: Mikael Björs (BiT)   •   Foto: Sophie Håkansson