Skip to main content

Lärarteam

ISABELLA NITSCHKE

Isabella fick upp ögonen för yoga år 2003 när hon sökte hjälp för en idrottsskada hon ådragit sig genom löpning. Yogans många positiva fördelar ledde henne att utforska olika yogastilar och hon fastnade för Ashtangayogan som hon utövar än idag. Isabella har undervisat yoga på heltid sedan 2009 och har sedan 2014 R. Sharath Jois’ tillstånd att undervisa Ashtanga yogans första och andra serie. Sommaren 2016 deltog Isabella i en särskild 2-månaders lärarkurs med Sharath Jois. Hon har sedermera också två gånger (januari 2018 och 2019) haft förmånen att assistera honom en hel månad vid undervisningen i Mysore.

Sedan hon började med yoga har Isabella haft möjlighet att praktisera och studera med ledande Ashtangayoga lärare så som Rolf and Marci Naujokat, Richard Freeman and Mary Taylor, Eddie Stern, David Swenson, Maty Ezraty, Susanna Finocchi och Eileen Gauthier. Innan Isabella fördjupade sig i Ashtanga studerade hon ”the Dynamic Yoga Method” med Godfrey Devereux. Isabella har regelbundent återvänt till Indien, för att vidareutveckla sig och sin yogapraktik, samt för att förkovra sig i chanting, studier i Sanskrit och yogafilosofi.

Isabella är också certifierad yoga terapeut för mental hälsa (depression, ångest och trauma) samt diplomerad livsstilscoach samt avslappningspedagog. Hon har ägnat stor del av de senaste tolv årens egna yogapraktik och undervisning till att  utforska hur yoga påverkar vårt nervsystem, vår mentala hälsa och i synnerhet hur praktiken kan bidra till att öka vår motståndskraft och förmåga att självreglera vid stress. I nuläget håller Isabella på att avsluta en 300-timmars diplomutbildning i Traumaanpassad yoga (TAY) med Josefin Wikström. 

Innan yogan arbetade Isabella med internationella relationer och verkade både för svenska UD samt för EU-kommissionen. Hon har en Pol. Mag. i statsvetenskap och en Master i Öst/Sydöstasien kunskap och har levt och arbetat i på flera kontinenter.

Isabella har över 20 års erfarenhet av internationellt arbete inom hälsa och fitness och har studerat både anatomi och rörelsemekanik ingående. Isabella är huvudlärare och ägare av Ashtanga Yoga Malmö. Hennes undervisningsstil är inkluderande och syftar till att skapa ett säkert utrymme för alla elever. Hon lägger särskilt fokus vid att eleverna utvecklar medvetenhet om andningens kvalitet så att de därigenom ökar närvaron i kropp och sinne.  Hennes undervisningsmetod strävar efter att hjälpa eleverna att gradvis utvecklas steg för steg.

Isabella är mycket tacksam för alla lärare och elever hon träffat på sin yogaresa: ”De har lärt mig att bli mer tålmodig och ödmjuk gentemot mig själv och andra. De har hjälpt mig att se att allt är möjligt och att varje individ har en enorm inre potential som väntar på att upptäckas.

Mer information om Isabella hittar du på hennes CV – lista av kvalifikationer (Obs! engelska).

HELENA FRENTZELL

Helena är utbildad dansare samt arbetsterapeut och drev i 10 år en egen dansstudio. Hon fann yogan genom en Pilateslärare och fastnade för Ashtangans flöde. Sedan 2015 har hon fördjupat sin egen praktik och deltagit i flertalet workshops med internationella lärare som Eddie Stern, Peter Sanson, Jörgen Christensen, Ann Svärdfelt, Petri Räisänen och Anne Nuito. Hennes yogaresa har också tagit henne till Mysore, Indien där dit hon gjort två månadslånga resor för att studera med R. Sharath Jois . Helena är sedan 2019 lärling hos Isabella och har åren 2019/20 samt 2023 deltagit Helena i en särskild fördjupningskurs under Isabellas ledning. Helena undervisar grund och fortsättningsklasser/kurser i Malmö samt assisterar/vikarierar regelbundet på mysoreklasserna.

 ”Yogan ger mig ett inre lugn. Från att försöka vara “bäst i allt” har yogautövandet hjälpt mig att istället se till vad som är bäst för min kropp och hälsa i varje given stund.”

LISA NORÉN

Lisa är hängiven utövare av ashtangayoga sedan 2004 och undervisar regelbundet sedan 2016. Hon bor och undervisar numera på Österlen där hon driver Ashtanga Yoga Österlen. Lisa reser också regelbundet till Sharath Jois, vid SYC i Mysore i Indien. 2022 blev hon auktoriserad nivå 1 av Sharath för att föra ashtangayogans tradition vidare. 

Lisa har tidigare undervisat vid Yogashala Stockholm och har gått som assistent hos Lisa Lalér. Andra lärare som varit betydelsefulla för henne är Sharmila Desai, Eddie Stern, Petri Räisänen & Peter Sanson. Lisa är dessutom utbildad pranayamalärare, level 2 hos Yoga Education Collective, samt yinyogalärare hos Yinyogacenter.

Lisa har även frilandsat som modedesigner & illustratör. Vid sidan av yogan arbetar hon med teckning & keramik i sin ateljé & verkstad utanför Skillinge. Sommaren 2024 vikarierar Lisa på mysoreklasserna mellan 15-31 juli hos Ashtanga Yoga Malmö.

"Ashtangayoga är en fin metod som möter oss där vi är. Om vi är villiga att ge oss hän träningen har vi möjligheten att på djupet förstå oss själva och vår omgivning bättre. Min yogapraktik får mig att känna mig friare och mer levande.”