Lärarteam

ISABELLA NITSCHKE

Isabella fick upp ögonen för yoga år 2003 när hon sökte hjälp för en idrottsskada hon ådragit sig genom löpning. Yogans många positiva fördelar ledde henne att utforska olika yogastilar och hon fastnade för Ashtangayogan som hon utövar än idag. Isabella har undervisat yoga på heltid sedan 2009 och har sedan 2014 R. Sharath Jois’ tillstånd att undervisa Ashtanga yogans första och andra serie. Sommaren 2016 deltog Isabella i en särskild 2-månaders lärarkurs med Sharath Jois. Hon har sedermera också två gånger (januari 2018 och 2019) haft förmånen att assistera honom en hel månad vid undervisningen i Mysore.

Sedan hon började med yoga har Isabella haft möjlighet att praktisera och studera med ledande Ashtangayoga lärare så som Rolf and Marci Naujokat, Richard Freeman and Mary Taylor, Eddie Stern, David Swenson, Maty Ezraty, Susanna Finocchi och Eileen Gauthier. Innan Isabella fördjupade sig i Ashtanga studerade hon ”the Dynamic Yoga Method” med Godfrey Devereux. Isabella har regelbundent återvänt till Indien, för att vidareutveckla sig och sin yogapraktik, samt för att förkovra sig i chanting, studier i Sanskrit och yogafilosofi.

Isabella är också certifierad yoga terapeut för mental hälsa (depression, ångest och trauma) samt diplomerad livsstilscoach samt avslappningspedagog. Hon har ägnat stor del av de senaste tolv årens egna yogapraktik och undervisning till att  utforska hur yoga påverkar vårt nervsystem, vår mentala hälsa och i synnerhet hur praktiken kan bidra till att öka vår motståndskraft och förmåga att självreglera vid stress. I nuläget håller Isabella på att avsluta en 300-timmars diplomutbildning i Traumaanpassad yoga (TAY) med Josefin Wikström. 

Innan yogan arbetade Isabella med internationella relationer och verkade både för svenska UD samt för EU-kommissionen. Hon har en Pol. Mag. i statsvetenskap och en Master i Öst/Sydöstasien kunskap och har levt och arbetat i på flera kontinenter.

Isabella har över 20 års erfarenhet av internationellt arbete inom hälsa och fitness och har studerat både anatomi och rörelsemekanik ingående. Isabella är huvudlärare och ägare av Ashtanga Yoga Malmö. Hennes undervisningsstil är inkluderande och syftar till att skapa ett säkert utrymme för alla elever. Hon lägger särskilt fokus vid att eleverna utvecklar medvetenhet om andningens kvalitet så att de därigenom ökar närvaron i kropp och sinne.  Hennes undervisningsmetod strävar efter att hjälpa eleverna att gradvis utvecklas steg för steg.

Isabella är mycket tacksam för alla lärare och elever hon träffat på sin yogaresa: ”De har lärt mig att bli mer tålmodig och ödmjuk gentemot mig själv och andra. De har hjälpt mig att se att allt är möjligt och att varje individ har en enorm inre potential som väntar på att upptäckas.

Mer information om Isabella hittar du på hennes CV – lista av kvalifikationer (Obs! engelska).

HELENA FRENTZELL

Helena är utbildad dansare samt arbetsterapeut och drev i 10 år en egen dansstudio. Hon fann yogan genom en Pilateslärare och fastnade för Ashtangans flöde. Sedan 2015 har hon fördjupat sin egen praktik och deltagit i flertalet workshops med internationella lärare som Eddie Stern, Peter Sanson, Jörgen Christensen, Ann Svärdfelt, Petri Räisänen och Anne Nuito. Hennes yogaresa har också tagit henne till Mysore, Indien där dit hon gjort två månadslånga resor för att studera med R. Sharath Jois . Helena är sedan 2019 lärling hos Isabella och har åren 2019/20 samt 2023 deltagit Helena i en särskild fördjupningskurs under Isabellas ledning. Helena undervisar grund och fortsättningsklasser/kurser i Malmö samt assisterar/vikarierar regelbundet på mysoreklasserna.

 ”Yogan ger mig ett inre lugn. Från att försöka vara “bäst i allt” har yogautövandet hjälpt mig att istället se till vad som är bäst för min kropp och hälsa i varje given stund.”

SOFIA SOORI

Sofia Soori började utöva yoga 2007 och har undervisat yoga sedan 2013. Hon har bl.a. praktiserat med lärare så som Sharath R. Jois, Chuck Miller och John Scott. I januari 2022 fick hon också Sharathji's tillåtelse (auktorisering nivå 2) att undervisa Ashtanga yoga. Idag praktiserar Sofia med Isabella på shalan i Malmö under tiden som hon studerar till en Magisterexamen i psykologi vid Lunds Universitet. Innan hon flyttade till Skåne för sina studier arbetade Sofia i Stockholm där hon undervisade regelbundna yogaklasser, workshops och höll i tre Mysoreprogram. Sofia driver också ett litet retreatcenter i Stockholms skärgård med sin mamma där hon anordnar yogaretreats på somrarna. Sofia undervisar regelbundet Friday-fun klasser hos Ashtanga Yoga Malmö.

"Yoga för mig handlar mycket om att stilla sinnet och möta mig själv innan jag börjar min dag. Det hjälper mig att vara en bättre person gentemot mig själv och andra", säger Sofia.

MIHO HELLÉN-HALME

Miho kom i kontakt med yoga 2004 med önskan att den skulle förbättra hennes koncentration och ge ett fysiskt komplement till ett stillasittande arbete som översättare. Efter att ha provat olika typer av yoga fann Miho med ashtangayoga 2007. Hon har sedan dess studerat med flera seniora lärare som Chuck Miller, John Scott, Tarik Thami och Michael Stone.  2012 började Miho som lärling hos Isabella och fortsätter att fördjupa sina kunskaper under Isabellas vägledning. Sommaren 2019 deltog Miho i Richard Freeman och Mary Taylors månadslånga intensivkurs i  Boulder USA. Miho är också utbildad yinyoga och restorative yogalärare. Miho har regelbundet undervisat yinyoga och meditationskurs i Malmö men kommer ta en paus från undervisningen under vårterminen-24.


Ashtangayoga har inte bara uppfyllt mina initiala förväntningar, utan även gett mig många värdefulla verktyg för att ta itu med livet och att lära känna mig själv på en djupare nivå”, säger Miho.

SARA ALENIUS (fd BJÖRS)

Sara är utbildad och verksam fysioterapeut i Malmö. Hon är en dedikerad Ashtanga yoga utövare sedan 2010 och fick i januari 2019 Sharath Jois tillåtelse att undervisa första serien i Ashtanga yoga (nivå 1). Sara bodde i Mysore, Indien, 2011-2012 där hon studerade vid KPJAYI under R. Sharath Jois samt drev Santosha Café. Sommaren 2018 hade hon dessutom förmånen att delta i Richard Freemans och Mary Taylors månadslånga intensivkurs i Boulder, Colorado, USA. Sara är sedan 2015 lärling hos Isabella men har för närvarande en paus från undervisningen i Malmö. Läs mer om Sara på hennes hemsida.

”Jag fortsätter ständigt att fascineras över hur mycket yogan ger, i alla aspekter av livet”, säger Sara

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I samarbete med:

Tack till:
Form: Frida Nilsson (Illustraform), Caroline Löfgren   •   Webb: Mikael Björs (BiT)   •   Foto: Sophie Håkansson