Skip to main content

KURS: Yoga som koncept och praktik: en historisk sammanfattning

Filosofi/teori
martin-gansten-3a-4
  söndag, den 29 oktober 2023 11:00

  Ashtanga Yoga Malmö

Hösten 2023 har vi äran att ÅTER välkomna Dr Martin Gansten till vår shala. Martin kommer att undervisa i en månatlig kurs på totalt 4 klasser under höstterminen 2023.

Yoga som koncept och praktik: en historisk sammanfattning

Yoga är en av de mest mångfacetterade delarna av indisk kultur, med en historia som sträcker sig över mer än två årtusenden. Yogan har utgjort en del av eller interagerat med alla större andliga traditioner på subkontinenten, inklusive hinduism, buddhism, jainism, islam och sikhism. Under loppet av fyra föreläsningar hösten 2023 (en söndag i månaden) utforskar religionshistorikern Dr Martin Gansten yogans ursprung i kontakterna mellan vediska och icke-vediska traditioner och dess efterföljande utveckling och överföring, samt omtolkningar av yoga genom tiderna.

Föreläsningarna kommer att hållas en söndag i månaden mellan kl 11:00-13:30 (med en kort paus i mitten). Du kan delta live i klassrummet, via Zoom och/eller se de inspelade sessionerna efteråt. Kursen kommer ges på engelska och vi ber dig därför även läsa den mer detaljerade engelska versionen av kursbeskrivningen genom att byta språk på sidan högst upp till höger i menyn. Teman och datum för varje söndag är:

  1. Yogans tidiga rötter – söndag 27/8
  2. Yoga som filosofi – söndag 24/9
  3. Yoga i medeltidens Indien – söndag 26/11
  4. Yoga och det moderna samhället – söndag 17/12 (OBS kl.11.30-14)

Pris:

Helkurs 1500 kr (Early bird erbjudande vid anmälan före 30/6 1300 kr)

Enkel klass 450 kr

*Bokningsregler: boka före den 1/8-2023. Ingen avbokning eller återbetalning möjlig. Deltagare kan ge sin plats till en annan person, och/eller vid en väntelista går platsen till den första personen på listan.

Bokningar och förfrågningar: görs till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

OM MARTIN

Martin började lära sig Sanskrit på egen hand vid tretton års ålder 1982. Till sin hjälp hade han Michael Coulsons primer och Whitneys grammatik. Hans intresse för indiska tankeformer och religion ledde så småningom till studier i indologi och sanskrit vid Stockholms universitet (1994–96) följt av religionshistoria vid Lunds universitet (MA 1998). Numera både skriver och talar han Sanskrit flytande och bedriver kontinuerliga studier i  språk som pali, medeltida latin och koinegrekiska.

Martins doktorsavhandling (2003) kombinerade området för indiska religioner med astrologi i en studie av sydindisk nāḍi-spådom, delvis baserad på etnografiska metoder men främst på sanskrittexter som har sitt ursprung i Kerala och dateras till 1700- och 1800-talen. Han är sedan 2010 docent i religionshistoria i Lund och bedriver fortsatt forskning inom två huvudområden: Indiens inhemska religioner – i synnerhet klassisk och modern hinduism – samt den horoskopiska astrologins framväxt och interkulturella spridning.

Utöver undervisning vid  Lunds Universitet har Martin även verkat vid Stockholms och Linnéuniversiteten, samt undervisat Indologi och Sanskrit vid Köpenhamns Universitet. Han har utkommit med flera publikationer och bland annat översatt den indiska texten Bhagavad Gita från Sanskrit till svenska (2001) och även den första direktöversättningen av Upanishaderna till svenska (2005) tillsammans med Måns Broo.

Läs gärna mer om martin på hans hemsida: https://academic.martingansten.com/about/

 

 

Datumlista (Händelseinfosida)


  • söndag, den 27 augusti 2023 11:00 - 13:30
  • söndag, den 17 december 2023 11:30
  • söndag, den 26 november 2023 11:00

Denna sida uppdateras kontinuerligt med nya kurser.